Nominaties Spiritueel boek

De categorie ‘spiritueel boek’ bekroont de auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze voor een breed publiek wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.

 Genomineerd in deze categorie:

EEN KLEINE FILOSOFIE VAN GROTE EMOTIES
Auteur: Ignaas Devisch
Uitgever: PELCKMANS

We leven in een tijd vol emoties. Ze beïnvloeden ons dagelijkse leven, maar ook ons politieke bestel. Sommige emoties worden als ‘goed’ en ‘wenselijk’ gezien, andere zetten we weg als ‘verwerpelijk’ en ‘zwak’. Maar is dat zo? Is een beetje jaloezie niet net heel gezond? En is angst soms een schild tegen meer kwaad?
Het boek van Ignaas Devisch staat stil bij de ‘stilzwijgende emotie’ en gaat daarmee in tegen de huidige emo-cultuur waarin elke persoonlijke emotie publiek gedeeld moet worden. “Misschien heeft deze tijd net meer behoefte aan zachte gebaren dan aan dwingende publieke getuigenissen? Kwetsbaarheid vereist immers zachtheid. (p. 106). “Zwijgen hoeft niet per se een vorm van oneerlijkheid of afstand te zijn” (p. 88). Kortom, in een schijnbaar rationele tijd waarin de expliciet getoonde emotie toch nog altijd net iets beter scoort, laat Ignaas Devisch een heilzaam tegengeluid horen.

Uitgeverij Pelckmans heeft met de reeks waarin dit boekje verschenen is een interessante keuze gemaakt om auteurs als Ignaas Devisch, Saskia De Coster en Erwin Mortier een emotie voluit te laten beleven en verkennen.

Ignaas Devisch is hoogleraar medische filosofie en ethiek en columnist

LEVEN ZONDER GOD – Wat kun je leren van atheïsten
Auteur: Rik Peels
Uitgever: KokBoekencentrum

Dit toegankelijke boek gaat in een eerlijke dialoog met het atheïsme. Origineel is zijn invalshoek: het gaat niet zozeer over argumenten voor of tegen het bestaan van God, die doorgaans nergens toe leiden, wel over het atheïsme zelf: wat houdt deze levensvisie in, waarop is ze gebaseerd? De auteur laat zien dat christenen van het atheïsme kunnen leren en dat God onbegrijpelijk is, niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk. Tegelijk worden atheïsten bevraagd op hun achterliggende godsbeelden, want die zijn paradoxaal genoeg onvermijdelijk. De auteur is protestant. Dat proef je in zijn stevig gestructureerde argumentatietechniek.

De auteur kiest een interessant uitgangspunt. Hij neemt het atheïsme (eerder dan het ‘agnosticisme’ of het ‘apatheïsme’) au sérieux. Dat levert een interessante zoektocht op : zoeken naar de waarheid, met een verlangen om te kennen. Een goede definitie van spiritualiteit.

Rik Peels is hoogleraar aan de Faculteit Religie en theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam

HET ABSURDE UNIVERSUM – Hoe wetenschap stukloopt op de ongrijpbare werkelijkheid
Auteur: Patrick Chatelion Counet
Uitgever: KokBoekencentrum

De flaptekst van het boek stelt het zo:
In ‘Het absurde universum’ gaat Patrick Chatelion Counet na hoe de wetenschap, net als de theologie, vastloopt in een poging de ongrijpbare werkelijkheid te doorgronden. De auteur laat zien dat wetenschappelijke theorieën, van oerknal tot zwarte gaten en de verwarrende kwantummechanica, steeds theoretischer worden en absurde trekken krijgen. Counet betoogt dat we de wetenschap, zoals eerder de theologie, kritisch moeten bekijken. Dit boek nodigt ons uit om het mysterie te omarmen en te erkennen dat geloof voortkomt uit het besef van het onverklaarbare.
Voor de jury van deze boekenprijs is ‘Het absurde universum’ een lezenswaardig boek omdat de auteur uitgebreid wil aantonen dat de theologie als sleutel kan fungeren voor de onverklaarde domeinen in de wetenschap over heelal, universum, oerknal,..
Aan de lezer om deze verkenningstocht in dit lijvige boek aan te vatten.

Patrick C. Counet is theoloog en wetenschapsfilosoof

BOMEN EN BOSSEN – Bondgenoten voor een leefbare aarde
Auteur: Ton Lemaire
Uitgever: AMBO l ANTHOS

Ton Lemaire, die al veelvuldig schreef over natuur en landschap, verkent in Bomen en bossen de rijke wereld van het geboomte. Hij is een inspirerende gids op zowel botanische, geografische alsook cultuurhistorische wandelingen. Op een prachtige wijze slaagt hij erin deze verschillende domeinen met elkaar in verbinding te brengen. Zijn mooi geïllustreerde boek is een uitvoerige, gevoelige maar nooit sentimentele, ode aan boom en bos, in een periode waarin we ons weer realiseren dat er zonder het luisterrijke gezelschap van bomen voor de mensheid geen leefbare toekomst op aarde mogelijk is.
Bomen en bossen sluit aan bij de groeiende belangstelling voor geboomte: het besef dat bomen essentieel zijn in de vergroening van onze wereld lijkt steeds meer door te dringen. Oude en opvallende bomen worden beschermd, de grote ontbossingen overal ter wereld vinden we zorgwekkend en we zijn geschokt door de enorme bosbranden. We beseffen steeds meer hoe belangrijk bos en bomen zijn voor de opslag van CO2, voor het klimaat en om erosie en verwoestijning tegen te gaan. Bovendien kunnen we, voorbij het utilitaire, genieten van de schoonheid van een boom en van de schaduw en de frisse lucht van een bos.
‘De betekenis en de waarde van bomen is heel rijk. Lemaire delft die rijkdom in zijn boek op. Hij laat zien hoe door de eeuwen heen heel anders naar bomen en bossen werd gekeken, en hoe sommige benaderingen, religieuze inbegrepen, tot in onze tijd bewaard zijn gebleven – bomen waren heilig, en ook nu wekken ze nog steeds ontzag; ze brachten en brengen esthetische vervoering; ze staan symbool voor de verbintenis tussen hemel en aarde, fungeren in hun ouderdom als het uitwendige geheugen van de mens, en herinneren hem aan de cyclische tijd van al het levende. Verhalenvertellers, schilders, dichters, maar ook de filosoof-wandelaar en de bomenplanter getuigen daarvan. Steeds meer groeit het besef dat bomen en bossen onze bondgenoten zijn als het erom gaat de aarde leefbaar te houden. Dit boek is een passend sluitstuk van vijftig jaar eigenzinnig denken en schrijven.’(uit Bazarow).

Ton Lemaire is antropoloog en filosoof, publiceert zeer regelmatig sedert 1970